Έκθεση φωτογραφίας pandeamo

Έκθεση φωτογραφίας pandeamo

25-26/5/2023

Έκθεση Φωτογραφίας: pande[a]mo

pande[a]mo

Έκθεση φωτογραφίας
25-26/5/2023
Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας

Επίσημο website: pandeamo.com

To σωματείο Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών (www.epioni.gr) διοργανώνει για πρώτη φορά πολυθεματικό φεστιβάλ με τίτλο “Τέχνη και Ψυχική Υγεία” στο νησί της Αίγινας.

Το φεστιβάλ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας και επιδιώκει να προωθήσει τη χρήση της τέχνης ως θεραπευτικό μέσο των ατόμων που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας. Θα περιλαμβάνονται οι θεματικές ενότητες: Εικαστικά, Μουσική, Θέατρο και Ομιλίες.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας με αφορμή την Ευρωπαϊκή εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, (22-28 Μαΐου 2023) και τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Λίγα λόγια από τον φωτογράφο ..

Η πανδημία του COVID-19 που ξέσπασε το 2020 μας έφερε αντιμέτωπους με ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό φαινόμενο. Αυτό του lockdown. Τότε, ο χρόνος, αν όχι στατικός, σίγουρα ήταν διεσταλμένος, ράθυμος, βαρύς, δυσκίνητος. Μετουσιώθηκε σε μονάδα μέτρησης συναισθημάτων, εφόσον φιλοξενούσε πλέον τους ψιθύρους των ψυχών μας. Ένας χρόνος χωρίς σημεία στίξης.

Το όνομα pande[a]mo γεννήθηκε από το επίθετο pandemus: πάνδημος, δηλαδή αυτός που επηρεάζει τους πάντες, και το amo, πρώτο πρόσωπο του ρήματος amare, που σημαίνει αγαπώ. Στην αγκύλη μπήκε το [a] ως ο αρμός των δύο συνθετικών λέξεων, το αρχικό γράμμα του ονόματος μου. Προσπάθησα σε αυτό το project, να ιχνηλατήσω τα συναισθήματα ως στοιχεία συνοχής μέσα στην απουσία του ανθρώπου από το άστυ.

Οι φωτογραφίες αυτές έχουν έναν ευχαριστιακό χαρακτήρα, αποπνέοντας την τρυφερότητα ενός ανθρώπου που συγκλονισμένος και ο ίδιος από την πανδημία, χρησιμοποίησε την κάμερά του, για να αφουγκραστεί τον ισχνό παλμό της πόλης στις πιο δύσκολες ώρες της και να της κρατήσει τρυφερά το χέρι, μέχρι εκείνη να σταθεί στα πόδια της ξανά.

- Αλέξανδρος Χριστοδουλόπουλος -