3ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Εγκέφαλος & Νους»

3ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Εγκέφαλος & Νους»

17/12/2022
Ομιλία μας στο 3o Διεπιστημονικό Συνεδριο

"Εγκέφαλος και Νους"

Με χαρά σας ανακοινώνυμε ότι το Σαββάτο 17 Δεκεμβρίου 2022, η Σοφία Χατζηδημητρίου και ο Αλέξανδρος Χριστοδουλόπουλος, θα είναι ομιλητές στο 3ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Εγκέφαλος & Νους» που διεξάγεται στις 16-17 Δεκεμβρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το θέμα της ομιλίας μας είναι Θεραπευτική Φωτογραφία: Ονειρευόμενοι με τα Μάτια Ανοιχτά («Therapeutic Phtography: Dreaming while Awake»).


Λίγα λόγια σχετικά με το συνέδριο.

Η ανάγκη για περαιτέρω κατανόηση της λειτουργίας αλλά και των διαταραχών του εγκεφάλου απαιτεί τη διαρκή συνεργασία επιστημόνων από τους χώρους της νευρολογίας, της ψυχιατρικής, της ψυχολογίας, της βιολογίας, της φαρμακολογίας, της γενετικής, της νευροαπεικόνισης και της προηγμένης τεχνολογίας. Φαίνεται, όμως, ότι, για τη σφαιρικότερη και ίσως βαθύτερη κατανόηση της σκέψης, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του ανθρώπου, απαιτείται ο συνεχής επαναπροσδιορισμός των στόχων και των δυνατοτήτων της νευροεπιστήμης, με τη βοήθεια της φιλοσοφίας, η οποία είναι πλούσια σε συναφείς λογικές, εννοιολογικές/σημασιολογικές και φαινομενολογικές αναλύσεις. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος έρευνας του νου και του νοείν, ως ικανοτήτων και φαινομένων άρρηκτα συνδεδεμένα με τον εγκέφαλο και με την ενσώματη διάσταση του ανθρώπου, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτελούν ήδη ένα ιδιαίτερα παραγωγικό πεδίο έρευνας της φιλοσοφίας της επιστήμης. Θεωρούμε ότι η φυσική συνύπαρξη καταξιωμένων Νευροεπιστημόνων και Φιλοσόφων στο Συνέδριο αυτό αντανακλά μια επιστημονική αναγκαιότητα ετών. Πιστεύουμε ότι η συνύπαρξη αυτή αλλά και ο διάλογος που ευελπιστούμε ότι θα προκύψει, θα συνεισφέρουν περαιτέρω στην κατανόηση της σχέσης εγκεφάλου και νου και θα δώσουν έμπνευση για συνέχιση της σχετικής έρευνας από τους νεότερους επιστήμονες.