Γιατί παραμένω σε μια τοξική σχέση?

Γιατί παραμένω σε μια τοξική σχέση?

Γιατί παραμένω σε μια τοξική σχέση?

  • Γιατί .. πιστεύεις ότι είναι δική σου ευθύνη να θεραπεύσεις έναν σύντροφο και νιώθεις λύπη για όλα όσα έχει περάσει. Έτσι, το πιο πιθανό είναι να αναπτύξεις έντονα συναισθήματα ενοχής για τον τερματισμό της σχέσης.
  • Γιατί .. ανησυχείς ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του ή θα κάνει κάτι δραστικό και ότι αυτό θα είναι δικό σου λάθος.
  • Γιατί .. σε τυχόν διαμάχες νιώθεις πάντα φόβο, άγχος και ανησυχία, αλλά σχεδόν πάντα λες στον εαυτό σου ότι αυτό δεν είναι και τόσο κακό. Ίσως και να είναι φυσιολογικό ή ίσως να έχει να κάνει με δικές σου ανεπάρκειες. Όμως, η συναισθηματική χειραγώγηση και η λεκτική κακοποίηση είναι πραγματικά σοβαρές μορφές κακοποίησης και είναι καταστροφικές για την ψυχική και συναισθηματική σου υγεία.
  • Γιατί .. ίσως έχεις πέσει στην παγίδα να πιστεύεις ότι, αν σε αγαπά πραγματικά, θα αλλάξει. Αν δεν αλλάζει, σημαίνει ότι δεν σε αγαπάει. Όμως, αυτό είναι επικίνδυνο για εσένα γιατί μειώνεις μέσα από αυτήν την επιμονή το δικό σου αίσθημα αυτοεκτίμησης και, τελικά, με κομμένα τα φτερά σου δυσκολεύεσαι να φύγεις.
  • Γιατί .. ενώ αισθάνεσαι ότι στην σχέση σου υπάρχει έλλειψη σεβασμού και παραβίαση των ορίων, συχνά, δικαιολογείς την στάση του άλλου, πιστεύοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται το πόσο σε μειώνει.
  • Γιατί .. φοβάσαι την μοναξιά.

Θέσε στον εαυτό σου την παρακάτω ερώτηση και απάντησέ την με ειλικρίνεια: «θα μπορούσα να είμαι ευτυχισμένος/η για το υπόλοιπο της ζωής μου με αυτόν τον άνθρωπο, αν η ζωή μου εξακολουθούσε να είναι όπως είναι σήμερα;»

Προσέχουμε τον Ναρκισσισμό του και άρα την αδυναμία του να αγαπήσει πραγματικά, εξαλείφουμε την Ενοχικότητα μας, καλλιεργούμε τον Αυτοσεβασμό και την Αυτοεκτίμησή μας και δυναμώνουμε την Θέλησή μας.

Η Σχέση μας πρέπει να είναι πηγή αγάπης και χαράς, όχι απογοήτευσης, διαρκών ματαιώσεων και χρόνιου στρες.